Judiska Högtider – En berättelse om personlig transformation. Leonardo Gutter.

Sathya Sai Baba lär oss att alla högtider och religiösa firanden är möjligheter som getts oss för att komma ihåg Gud och hans gudomliga gåvor till mänskligheten. Målsättningen med alla religioner är att återförenas med vårt sanna Jag. Alla religioner är giltiga vägar uppenbarade av helgon för att rena våra sinnen och hjärtan så att vi klart kan se vårt sanna Jag och uppnå det slutliga målet för denna mänskliga existens.

Sathya Sai Baba säger ”Det finns bara en religion, kärlekens religion. Det finns bara en ras - mänsklighetens ras.”

Därför bör vi människor inte bara acceptera alla sätt att tillbe Gud utan också vörda dem. Vi bör inte bara tala om Religionernas enhet utan även praktisera den i våra liv.

Inom judendomen firas två viktiga högtider, Rosh Hashanah och Yom Kippur. Dessa judiska högtider Rosh Hashanah och Yom Kippur motiverar dem som följer judendomen att reflektera över sina handlingar och känslor, ärligt ångra de felaktiga handlingarna och be om styrka att inte upprepa dem. När de till slut uppnår ett rent hjärta kommer Gud att skriva in deras namn i ”De Rättfärdigas bok”, eftersom de som praktiserar rättfärdighet behagar Gud. Må vi alla följa den vägen och bli bättre och bättre exempel på sanna mänskliga varelser som arbetar hårt för att förverkliga sitt sanna Jag och hjälpa andra att göra framsteg i sin egen uppvaknings process.

 

De judiska högtiderna

Här följer de vedertagna betydelserna av de två viktigaste judiska högtiderna: Rosh Hashanah är det Judiska Nyåret. Det bibliska namnet på denna högtid är Yom Teruah vilket bokstavligen betyder ”Skrikandets och glädjeyttringarnas dag”. Det är den första av de judiska högtiderna, ”Dagar av vördnad”, som äger rum i början av hösten i den i de nordliga judiska staterna.

Rosh Hashanah inleder Nyåret i den hebreiska kalendern. Judar är övertygade om att Rosh Hashanah antingen bildligt eller bokstavligt representerar tiden för Guds skapelse av människan. Det nya året representerar historiskt även början på perioden då grödor sås, växer och skördas.

Judiska familjer samlas på Rosh Hashanah för att dela en måltid vilken som ofta innehåller äpplen doppade i honung för att symbolisera det kommande goda nya året. Den vanligaste judiska hälsningen på Rosh Hashanah är ”Shanah Tovah” vilket betyder Ha ett Gott Nytt År.

För mig liknar det den Hinduiska traditionen att önska alla världar lycka och ett liv i frid. ”Samastha Loka Sukhino Bhavanthu”
Yom Kippur, även känd under namnet “Försoningens dag”, är årets heligaste högtid för judendomen. Dess centrala teman är harmoni och botgöring.

 

Judar firar traditionellt denna heliga dag med 24 timmars fasta och intensiva böner och tillbringar oftast hela dagen i synagogan. För att försonas med Gud, bör man be, ångra de synder man begått och delta i välgörenhet.

Fastän jag gick i en judiska skola när jag var ung så kom mitt sanna uppvaknande i och med mina upplevelser med Sathya Sai Baba.

I januari 1982 var jag i Sai Babas Ashram på min första resa för att uppleva hans darshan (närvaro av helig person). Jag var inte hängiven ännu. Jag reste för att undersöka vem han var. Det gick nästan 30 dagar innan jag en natt på mitt rum i Ashramet kände mig överväldigad av all den uppmärksamhet han visat mig. Han tog emot mina brev nästan varje dag, gav mig ofta möjligheten att beröra hans fötter och signerade mina foton. Jag var verkligen rörd av hans gudomliga kärlek och uppmärksamhet. Jag bestämde mig därför för att säga upp min position som vice ordförande i en annan andlig organisation som jag tillhörde i Argentina, därför att jag kände att jag hade fått kontakt med vår tidsålders Avatar (en fullständig gudsinkarnation i mänsklig gestalt) och att jag ville överlämna mig helt till Honom.

Nästa morgon gick jag till darshan, och när Sai Baba kom ut ur sitt rum gick han direkt till mig istället för att som vanligt först gå till kvinnorna och därefter till männen. Han ställde sig framför mig, tittade på mig och sa: ”Ja, jag vill träffa dig idag, jag kommer att kalla dig på eftermiddagen.” Föregående natt sa jag ja till honom och under nästa darshan sa han ja till mig!

 

När morgon-darshan var över ville jag vänta nära intervjurummet tills eftermiddags-darshan. En volontär stoppade mig dock och sa att det inte fungerade på det viset och att jag behövde komma till eftermiddags-darshan och vänta.  Jag tänkte att denna funktionär inte gillade mig och att han skulle hindra min första intervju med Sai Baba. Jag var inte ens säker på att han skulle komma ihåg sitt löfte eller ens hitta mig i folksamlingen.

Eftermiddags darshan började och jag satt inte i första raden utan några rader bakom och kände mig ledsen över att jag kanske inte skulle få uppleva detta gyllene ögonblick som jag hade väntat på med hela mitt hjärta. När Sai Baba kommit ut från sitt rum stannade han till på verandan och tittade direkt på mig. Han behövde inte ens söka efter mig. Han visste var jag satt, så därifrån sa han till mig; ”DU!!” med en mycket hög röst. Jag reste mig genast upp och sprang nästan fram till honom och sedan sa han det underbaraste ordet som alla Sai-hängivna ivrigt väntar på: ”Gå!!” och pekade mot intervjurummet.

Jag frågade honom om de andra hängivna från Argentina kunde följa med och han bejakade det och så vi satte oss på verandan. Han gav sedan darshan till alla på tempelgården. När han kom tillbaks till verandan igen bad han oss att gå in till intervjurummet. Mitt under intervjun gjorde han en paus, tittade på mig och berättade för mig allt som jag hade tänkt på efter morgon-darshan. Han försäkrade mig om att han aldrig skulle glömma mig etc. Därefter kom han närmare mig och nästan viskade i mitt öra något som jag aldrig kommer att glömma och som ingen annan hängiven bör glömma heller. Han sa: ” JAG KOMMER ALDRIG ATT GÖRA MINA HÄNGIVNA BESVIKNA”.

Detta, har ända sedan dess varit min erfarenhet. Jag har alltid känt Swamis närvaro i mitt liv. När jag behövde honom som mest fanns han där och gav mig sin gudomliga hjälp.

 

Jag har upplevt så många gudomliga mirakler, så många bevis för hans närvaro i mitt liv att jag vet att han alltid är med mig överallt. Jag lever fullt medveten om hans kärleksfulla närvaro. Detta har förändrat hela mitt liv: såväl mitt familjeliv, mitt arbete som mitt engagemang inom Sai organisationen. Jag vet att han är där, bara väntande på att jag skall varsebli hans närvaro. Jag förstår nu de ord han sa i sin form som Shirdi Baba: ” OM NI SER MIG SÅ SER JAG ER”. Det är så enkelt. Vi behöver bara komma ihåg hans närvaro så kommer vi att känna att han är med oss redo att hjälpa oss, vägleda oss och fylla oss med ändlös oändlig kärlek.

Leonardo Gutter, Argentina